Page 9 - szablon

Basic HTML Version

Pochwała prostoty: śnieżna biel i kremowa
konsystencja masła, słony, wyrazisty smak
anchois
i niepowtarzalne kapary. To jedyne
składniki w tym przepisie z mojego dzieciństwa,
idealnym na podwieczorek lub przekąskę na
zaimprowizowaną w ostatniej chwili kolację. Masło
pieści podniebienie i uwodzi swym okrągłym
smakiem, natomiast
anchois
zaostrza apetyt.
Słoneczny dzień, dziadek pakuje bagaże do
samochodu przed wyjazdem nad morze. W cieniu
lipy, odurzona jej zapachem i kołysana pieśnią
cykad, czekam, aż nadejdzie pora wyjazdu.
Z kuchni wychodzi babcia z glinianym talerzem,
na którym leżą kromki chleba posmarowane
masłem, a na nich malutkie
anchois
Kanapeczki te sprawdzają się przy każdej okazji,
od nieformalnych spotkań po uroczyste rodzinne
obiady: proste, szybkie, nie wymagają opiekania.
Uczulam tylko, by używać do nich produktów
najwyższej jakości, ponieważ jest to przepis,
w którym nie sprawdzą się żadne triki ani
sztuczki – tu w pełni wyczuwa się smak i jakość.
…Z MASŁEM I ANCHOIS
Składniki
4 kromki toskańskiego krojonego chleba, niesolone masło,
4 fileciki anchois w oleju z oliwek lub w zalewie solnej,
trochę kaparów w occie, pietruszka
Pokrój chleb na kromki o grubości 1 cm: zdecyduj,
czy chcesz je opiec, czy nie – ja wolę świeże, bo to
podkreśla aksamitność masła.
Kromki chleba posmaruj obficie masłem. Jeśli
używasz anchois w zalewie solnej, opłucz je
dokładnie pod bieżącą wodą, usuń kręgosłup
i podziel na filety. Jeśli natomiast masz anchois
w oleju, wystarczy je dobrze odcedzić, a następnie
ułożyć jeden lub dwa fileciki na posmarowaną
masłem kromkę.
Przystrój kanapki dobrze odciśniętym
marynowanym kaparem i pietruszką.
18