Page 7 - szablon

Basic HTML Version

BRUSCHETTE…
Pomidorowe
bruschette
to najbardziej chrupka i barwna wersja czerstwego chleba z pomidorem,
najsmakowitsze wspomnienie mojego dzieciństwa, mój letni podwieczorek. Są rozbrajająco proste
w przygotowaniu, ale żeby się udały, trzeba do nich użyć najlepszych sezonowych pomidorów –
słodkich, soczystych i przede wszystkim takich, które w naturalny sposób dojrzały w słońcu na
krzaku. Użyj kilku ich odmian, aby
bruschetta
miała jeszcze wspanialszy smak. Najlepiej pasują:
costoluti fiorentini
, bawole serca,
San Marzano
, ale też drobne
Pachino
lub pomidorki koktajlowe.
Inną typową przekąską w naszym domu, ale myślę, że i w innych domach w Toskanii, jest opiekany
chleb z oliwą, we Florencji zwany także
fettunta
. Dla nas stało się to już tradycją: wieczór, gdy
do domu przynosimy z tłoczni oliwę robioną z naszych własnych oliwek, przebiega pod znakiem
opiekanego chleba. To najlepszy sposób, żeby docenić walory dopiero co wytłoczonej oliwy, lekko
pikantnej, gorzkawej i świeżej.
…Z POMIDORAMI
Składniki
4 kromki toskańskiego chleba, 400 g dojrzałych
pomidorów, oliwa, ząbek czosnku, zioła, sól, świeżo
mielony czarny pieprz
Kilka godzin przed zaplanowanym posiłkiem
pokrój pomidory w drobną kostkę, usuń nasiona
i włóż warzywa do pojemnej miski. Dopraw solą,
pieprzem, oliwą, ząbkiem czosnku, rozgniecionym,
ale pozostającym nadal w jednym kawałku,
żeby można go było później wyjąć, oraz grubo
siekanymi świeżymi ziołami. Najbardziej lubię
bazylię, oregano i miętę, które nadają pomidorom
dodatkowej świeżości.
Zostaw pomidory na kilka godzin szczelnie
przykryte w lodówce, aby nabrały aromatu,
a następnie rozprowadź obficie na opieczonym
chlebie i na zakończenie polej odrobiną oliwy. Jeśli
chcesz, żeby chleb był bardziej miękki, wstrzymaj
się z jedzeniem przynajmniej na pół godziny, jeśli
nie – zajadaj się nim ze smakiem od razu.
16