Page 4 - szablon

Basic HTML Version

Do muffinów wykorzystuje się niektóre składniki klasycznych toskańskich przekąsek, ale są one podane w nowej,
wymyślnej formie, dzięki czemu można je serwować do aperitifu w gronie znajomych lub jako część zimnego
bufetu. Weź bób, pecorino i salami, wymieszaj z niewielką ilością mąki kukurydzianej, która nada im chrupiącej
konsystencji, i odrobiną skórki cytrynowej, aby zyskały trochę świeżości. Całość upiecz w małych porcjach.
Happy
hours
jeszcze nigdy nie były tak proste.
MUFFINY
z bobem, salami i pecorino
Składniki
100 g łuskanego bobu (czyli ok. 900 g niełuskanego), 150 g salami, 130 g pecorino primo sale, 150 g
mąki typu 00,
150 g
mąki kukurydzianej, 1 torebka drożdży instant, 1/2 niepryskanej cytryny, 2 jajka, 200 ml tłustego mleka, masło,
5 g soli, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 190
o
C. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: oba rodzaje mąki, sól, drożdże,
pieprz i startą skórkę cytryny, bób, salami i pecorino. W mniejszej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej jajka
i mleko do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszaj, by składniki się połączyły. Przełóż masę do 20 foremek
do małych muffinów (o pojemności ok. 75 ml), wcześniej wysmarowanych masłem, i włóż do piekarnika na ok. 18
minut, aż wyrosną, lekko się przyrumienią i będą dobrze wypieczone w środku. Podawaj letnie.