Page 3 - szablon

Basic HTML Version

PRZEKĄSKI
toskańskie
Oto doskonały sposób na zabicie głodu, klasyczne toskańskie
przekąski, których nie może zbraknąć na naszych stołach:
salame di cinta
, surowa wędzona szynka lub karkówka ze
smakowitym tłuszczykiem,
capocollo, finocchiona, soppressata
czy
buristo
, świeży lub dojrzały ser
pecorino
. Grzechem byłoby
też zapomnieć o kilku kromkach toskańskiego chleba bez soli
i surowych warzywach na
pinzimonio
: w zależności od pory
roku mogą to być marchewka, karczochy (najmniejsze, jakie
znajdziemy w ogrodzie), rzodkiewki (łagodne lub ostre, to już
kwestia szczęścia…), ale też seler naciowy, szczypior, koper
włoski pokrojony w cienkie ząbki czy ogórki i cukinie skrojone
w słupki. Przygotuj dla każdego miseczkę z drobnoziarnistą solą,
pieprzem i kilkoma łyżkami dobrej toskańskiej oliwy. Dokładnie
umyte warzywa ułóż w misce z wodą i lodem, gdy jest lato,
lub na półmisku, gdy jest zima, i podaj do stołu. Wniosą tam
zaraz koloryt i radość, zachęcą do żartobliwych pogaduszek
i burzliwych dyskusji.
12