Page 10 - szablon

Basic HTML Version

Oprócz bruschetty z pomidorami innym letnim
klasykiem w naszym domu jest bruschetta
z pieczoną papryką. Jeden z możliwych wariantów
uwzględnia posmarowanie kromek odrobiną
majonezu przed położeniem papryki: w tym
przypadku nie należy opiekać chleba i trzeba
wybrać białe, świeże pieczywo.
Składniki
2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 1 zielona papryka,
oliwa, ząbek czosnku, suszone oregano, świeża bazylia,
chleb toskański lub pieczywo pełnoziarniste, sól, świeżo
mielony czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180
o
C, nastaw na funkcję
grillowania.
Umyj żółtą i czerwoną paprykę i całe warzywa
włóż do gorącego piekarnika na kratkę grillową;
pozostaw je do chwili, aż skórka się w kilku
miejscach podpiecze. Następnie wyjmij je
z piekarnika, uważając na gorący sok, który
się pojawi, i włóż przynajmniej na godzinę do
plastikowej torebki, co ułatwi usunięcie skórki.
Po upływie niezbędnego czasu i gdy papryka
już się ostudzi, zdejmij z niej skórkę i cierpliwie
drobno pokrój (można użyć specjalnego noża
w kształcie półksiężyca do siekania warzyw i ziół).
Włóż paprykę do miski.
Dodaj surową zieloną paprykę pokrojoną
w drobną kostkę. Dopraw oliwą, obranym
i rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, świeżo
mielonym czarnym pieprzem i oregano (według
uznania). Wstaw na kilka godzin do lodówki, by
składniki się przegryzły.
Paprykę możesz położyć na pieczywie
pełnoziarnistym lub opieczonym chlebie
toskańskim, na bagietce lub na klasycznym
opieczonym chlebie tostowym. Przystrój listkiem
świeżej bazylii lub oregano.
…Z PIECZONĄ PAPRYKĄ